Direktlänk till inlägg 30 december 2011

Köpa första bostadsrätten-Ingen kontantinsats?

Av Lena - 30 december 2011 10:19

Sedan regeringen beslutade att alla ska ha en kontantinsats på minst 15% för att kunna köpa ett boende har det helt klart uppstått många problem.  För hur många har en kontantinsats till sitt första boende?

Vi mäklare har bl.a..via Mäklarsamfundet försökt att ändra på denna idiotiska nya lag och kommit med betydligt bättre förslag som att istället öka belåningsgraden till 95% av köpeskillingen. 

Detta har i sin tur istället lett till att vanliga långivare som tar en betydlgt högre ränta på sina in blanco lån (lån utan säkerhet)har fått ett rejält uppsving med feta räntor. Åter igen är det de som mest behöver ett eget boende, som blir drabbade.

Ibland finns det fock kryphål, som så många inte känner till. Kanske du är någon av dessa "lyckliga"?


Om man har föräldrar eller snälla släktingar som te.x.sitter med en villa, radhus eller en bostadsrätt med låg belåning, kan man som köpare låta någon ur denna grupp (en förälder te.x.)stå med på köpekontraktet och bli medlåntagare. Den personen kan sedan ta ut säkerhet ur sitt nuvarande boende. Det här var ett sätt att lösa bostadsfrågan på, om man nu har den möjligheten.


Om man INTE har den möjligheten finns det ytterligare en utväg, men den kostar och din kalkyl måste då givetvis hålla.  Det är att samtidigt som man söker lån hos banken för finansierig, söka ett in blanco lån på den del av köpeskillingen som saknas. Men som sagt, kalkylen ska hålla.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 2 januari 2012 06:30

Ett bostadsköp är en av livets största affärer och i lyckoruset för både köpare och säljare är det lätt hänt att förbigå delar man kanske inte i första hand tänker på.  Kanske att jämföra vid ett giftemål. Man tänker inte direkt, det första man gör, ...

Av Lena - 30 december 2011 10:08

Den frågan får jag nästan dagligen och på frågan finns inget entydligt svar. Varför då? Åter igen, det beror på vilken bostadssituation du eller din familj befinner er i. Jag ska försöka att bena ut frågan relaterat till just er egen situation om det...

Av Lena - 18 september 2011 21:59

Ja, idag är frågan mer än aktuell. Hur gör man? Och vad gör man om man nu hittar drömboendet och inte sålt än? Har du lånelöftet klart från banken? Är ditt lånelöfte fortfarande giltligt? Eller? Frågan är som sagt högaktuell i dagens skakiga markna...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards