Alla inlägg den 2 januari 2012

Av Lena - 2 januari 2012 06:30

Ett bostadsköp är en av livets största affärer och i lyckoruset för både köpare och säljare är det lätt hänt att förbigå delar man kanske inte i första hand tänker på.  Kanske att jämföra vid ett giftemål. Man tänker inte direkt, det första man gör, på att försäkra sig om man senare går skilda vägar.


Som köpare av ett hus är grundregeln att fastigheten ska vara besiktigad av godkänd besiktningsman. Om säljaren redan gjort en överlåtelsebesiktning måste du som köpare tänka på att kontrollera att besiktningen även gäller för dig. Det gör den endast om du köper in dig i säljarens besiktning.


Besiktningen ligger sedan till grund för att teckna en dolda fel försäkring.  Så är inte besiktningen utförd, glöm dolda fel försäkringen.

Sistnämnda tecknas i regel av säljaren, eftersom säljaren är ansvarig i 10 år för husets dolda fel. Tänk även på att om huset inte har någon dolda fel försäkring och ett dolt fel uppstår, så kanske det är du som köpare, trots att det är säljarens ansvar, får stå för kostnaden. Varför då? Ja för det första kan ingen garantera om säljaren är likvid att betala eventuella skador? Som alla vet går det inte att "lugga en flintskallig". Säljaren kan även avlida och utan försäkring ingen ersättning.


Vad är då dolda fel? Enkelt uttryckt, som bas, kan man säga (som det står i jordabalken)Ett dolt fel är ett fel man inte kan ta på, känna eller lukta sig till (mögelangrepp)vid en ockulär besiktning (Ockulär besiktning är det som besiktningsmannen gör)i förhållande till fastighetens ålder, skick och konstruktion.


När du köper bostadsrätt (som är lös egendom och inte är reglerad i Jordabalken utan i Bostadsrättslagen)titta extra noga i föreningens stadgar. Här kan du utläsa hur föreningen ställer sig till en skada i din bostadsrätt.

Får man te.x.en vattenskada, som du själv inte orsakat, utan den kan ha uppstått av andra orsaker, grannen kan te.x.vara orsaken, det kan också bero på bristande underhåll och mycket annat, är det inte en självklarhet att din bostadsrättsförsäkring gäller för den skadan.

Så lusläs stadgarna och fråga föreningen om tveksamheter uppstår. Skulle föreningen ha undantag, se till att få dessa skriftligt beskräftade.


Vem står kostnaden för besiktning av huset, dolda fel försäkringen? Lagen reglerar inte detta, det är i varje separat fastighetsaffär upp till säljare och köpare. 

Oavsett vem som står för vad, är det här "kaffepengar" i förhållande till vilka kostnader som kan uppstå om man inte har dessa försäkringar.



Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards